2024
Film: Bygg kompetens – hållbara materialkombinationer
Vi måste ta till vara våra resurser och få rätt material på rätt plats. Nu kan du se filmen från Bygg kompetens!
Sensorbaserad övervakning av betongbro
Projektet testar det sensorbaserade övervakningssystemet SmartCem på en fullskalig betongbro. Vi har intervjuat Thanyarat Buasiri, doktorand på Luleå University Of Technology som forskar på ämnet.
Hybridbetong – enkel teknik med lågt pris, lågt CO2 och utmärkt hållbarhet
En lösning som gör det möjligt att producera hållbara strukturer, som också har lägreCO2-fotavtryck och är kostnadseffektiva, är att kombinera olika typer av betong i ett element. Vi har intervjuat Klaudja Telhaj, doktorand på Luleå University Of Technology som forskar på ämnet.
Träaska sänker CO2-avtryck för betong
Majoriteten av använd betong är baserad på Portlandcement, som är ett utmärkt bindemedel men samtidigt har ett högt CO2-avtryck. Användningen av träaska (WA) är ett alternativ. Vi har intervjuat Ece Teker, doktorand på Luleå University Of Technology som forskar på ämnet.
Självläkande betong ökar materialets livslängd
Ett intresseområde för att uppnå ökad livslängd för betong är att utveckla och utnyttja cementbaserade material med självläkande egenskaper. Vi har intervjuat Magdalena Rajczakowska, doktorand på Luleå University Of Technology som forskar på ämnet.
EPD-Berg på IVAS 100-lista
IVAs årliga 100-lista sätter ljuset på aktuell forskning med stora potential. I år finns projektet EPD-Berg med på listan. Projektet, som finansieras genom SBUF, utvecklar en modulär digital plattform för att utvärdera processprestanda och miljöpåverkan från utvinning och bearbetning av råmaterial.
Film: Bygg kompetens – en massa cirkularitet
Hur kan vi i branschen bli bättre på säker och cirkulär hantering och användning av stenmassor? Se filmen från Bygg kompetens!
Film: Digitalisering och hållbarhet – forskningen just nu
Vilka aktuella forskningstrender ser vi inom bygg- och installation? Vi lyfter tankar, rön och analyser i ett filmat webbinarium.
Digitalisering – aktuella trender i ny SBUF-rapport
Olle Samuelson har sammanställt en färsk rapport om hur vi arbetar med digitalisering i bygg- och installation.
"Utmaningen är att lyckas med implementering"
Hans Hedlund berättar om hur forskning och innovation leder till viktiga resultat, i en intervju i Framtidens bygg.
Bygg kompetens – nya regelverk kräver nya affärsmodeller
Hur kan vi jobba med innovation och samtidigt ta hänsyn till de regelverk som styr sektorn? I det här avsnittet av Bygg kompetens får du exempel på hur du kan förändra ditt arbete och utvecklas tillsammans med regelverken.
Trendspaning – Transport och infrastruktur i ett hållbart ekosystem
Här möter vi Per Löfgren som ingår i SBUF:s expertteam inom hållbarhet och höra vad Per ser i framtiden. I den här delen av sin spaning lyfter han transport och infrastruktur i ett hållbart ekosystem.
Digitalisering och hållbarhet – forskningen just nu
Byggbranschen förbereder sig och investerar i forskning och innovation. I regeringens höstbudget lyfts forskning som en prioritet, och vi kan inte annat än att hålla med, vi måste satsa på framtiden! Vilka är då de aktuella forskningstrenderna inom bygg- och installation? Vi bjuder in till frukostmöte 1 oktober kl. 08.00-08.50.
Trendspaning – Krav på energiprestanda driver utveckling och energieffektivitet
Här möter vi Per Löfgren som ingår i SBUF:s expertteam inom hållbarhet och höra vad Per ser i framtiden. I den här delen av sin spaning lyfter han hur krav på energiprestanda driver utveckling och energieffektivitet.
Viktiga teman på höstens högskolekonferensen
Anneli Kouthoofd, vd SBUF deltog på höstens högskolekonferens och delar med sig av sina intryck. Årets tre teman var Etik och publicering inom akademin, Ny myndighetsstruktur för FoI-finansiering och Doktorsavhandling och disputation på olika lärosäten.
Sök medel till utvecklings- och forskningsprojekt
För att vara med vid nästa bedömningstillfälle av ansökningar behöver du skicka in din ansökan till oss senast 28 augusti.
Trendspaning – Cirkulär ekonomi med material som resurser
Här möter vi Per Löfgren som ingår i SBUF:s expertteam inom hållbarhet och höra vad Per ser i framtiden. I den här delen av sin spaning lyfter han hur alla aktörer behöver vara med och bidra för att skapa cirkulär ekonomi.
”Dags att växla upp svensk forskning”
Sverige tillhör inte längre gruppen av toppnationer som producerar den allra bästa forskningen. Andra länder kommer nu i kapp och springer förbi, med hög tillväxt och stark innovationskraft. Vi har inte råd med ytterligare fyra år av otillräckliga reformer, och behöver satsa rätt i den kommande forskningspropostitionen!
Anneli Kouthoofd, vd för Svenska Byggbranschens Utvecklingsfond (SBUF) skriver under ett debattinlägg om satsningar som krävs för att Sverige ska komma ikapp forskningfronten.
Trendspaning: Byggbranschens framtida utmaningar – om branschens forskningsbehov
Här möter vi Hans Hedlund som ingår i SBUF:s expertteam inom forskning och höra vad Hans ser i framtiden. Han lyfter att den undersökande forskningen måste testas av branschaktörer i en verklig situation och miljö innan de kan implementeras.
Trendspaning – Kommunicera verklighet med AI-stöd
Här möter vi Terese Lilliehorn som arbetar som SBUF:s expertteam inom kommunikation och höra vad Terese ser i framtiden. Hon spanar om hur kommunikationen utvecklas tillsammans med tekniken.
Trendspaning – Digitaliseringen kliver runt i stegvis utveckling
Här möter vi Olle Samuelson som ingår i SBUF:s expertteam inom digitalisering och höra vad Olle ser i framtiden. Han lyfter digitaliseringens stora potential, som ännu väntar på sin revolution.
Trendspaning – Byggprocessen behöver utvecklas med hänsyn till klimatförändringarna
Här möter vi Per Löfgren som ingår i SBUF:s expertteam inom hållbarhet och höra vad Per ser i framtiden. I den första delen av sin spaning lyfter han bland annat att byggbranschen måste minska påverkan på klimatet och miljön och ställa om till en verksamhet med lägre klimatavtryck.
Snabb utveckling inom Total BIM
Oliver Disney är doktorand på Chalmers Tekniska Högskola, han forskar på Total BIM. Här berättar han om hur långt branschen kommit inom området, och om vad vi kan vänta oss framåt. Vill du veta mer? Oliver presenterar också i inspelningarna från Total BIM-dagen.
Mattias Roupé berättar om resultat som lyftes på Total BIM-dagen
Allt om framtidens digitala byggprocess – se alla delar av Total BIM-dagen på Youtube. Mattias Roupé, Chalmers, berättar om varför du ska titta på innehållet.
Hur utvecklar AI-hypen byggbranschens framtida arbete?
Linda Cusumano är industridoktorand med finansiering genom SBUF. Här berättar hon om möjligheterna med AI och språkmodeller i byggbranschen.
Film: Bygg kompetens – för en cirkulär sektor
I filmen från Bygg kompetens visar vi konkreta exempel där det cirkulära tänkandet inkluderas i hanteringen av material och affärsmodeller.
Sök medel genom SKYLINE New York
Energimyndigheten håller utlysning om affärs- och exportmöjligheter inom hållbara byggnader i New York. Små och medelstora företag kan söka fram till den 15 maj 2024.
Cirkulära tjänster tilldelas Årets innovation
Nu har vi utsett vinnarna av Årets innovation! Johanna Andersson tilldelas priset för ett projekt som guidar arbetet med cirkulära tjänster i installationsbranschen.
Film: Bygg kompetens – ny forskning om klimatförbättrad betong
Klimatförbättrad betong är en betong med lägre koldioxidavtryck men med samma höga, och ibland till och med högre, kvalitet, funktion och prestanda som traditionell betong. På Bygg kompetens 11 april lyfter vi detta tunga material, och visar på dess stora potential!
Total BIM – framtidens digitala byggprocess är här
Välkommen på en inspirerande heldag om Total BIM på Chalmers i Göteborg den 30 maj!
Film: Bygg kompetens – så kan du använda dig av AI
Hur ska vi samarbeta med våra nya artificiellt intelligenta kollegor? Se filmen med exempel och tips.
Nominerad: STAR – Temperatursprickdata för klimatförbättrad betong
"Projektet ger branschens aktörer verktyg, data, erfarenheter, råd och rekommendationer, att använda klimatförbättrad betong, utan att göra avkall på utförande och kvalitet". Det säger Hans Hedlund, Skanska vars projekt nominerats till Årets innovation.
Nominerad: Cirkulära tjänster som främjar återbruksmarknaden i installationsbranschen
"Det är lätt att man som aktör i branschen pekar på vad andra ska göra. Därför kom vi fram till att det är viktigt att i handlingsplanen tydliggöra vem som kan göra vad!", det säger Johanna Andersson IVL Svenska Miljöinstitutet och ger en sneak peek på vad handlingsplanen har att bjuda på.
Nominerad: RBK-metod för RF-mätning i golvavjämning
Lär känna ett av projekten som har nominerats till Årets innovation! Ted Rapp, Byggföretagen har nominerats för ett resultat som gör att RBK + GBR blir = sant!
Projekten som är nominerade till Årets innovation: cirkulära tjänster, klimatförbättrad betong och en ny mätmetod för fukt
Svenska Byggbranschens Utvecklingsfond, (SBUF) belönar fjolårets bästa projektresultat med titeln Årets innovation. Projekten som nomineras gör viktig skillnad för byggbranschens utveckling framåt. De nominerade är…
Film: Bygg kompetens – omhändertänksamhet, säkerhet i utveckling
Alla ska sträva efter att förebygga risker för olycksfall och ohälsa som kan uppstå i bygg- och bruksskedet. Bygg din kompetens och visa omhändertänksamhet.
"Det är viktigt att vi delar med oss av kunskapen till fler"
Saneringsmetoder av återbrukat trä, regntäthet för prefabricerade betongsandwichväggar och robothunden Buster. Det är några resultat från SBUF som Byggföretagen i väst visade under sin Innovationsfrukost.
Fortsätt bygga din kompetens 2024
Vi har satt datum och teman för vårens webbinarier i Bygg kompetens. Anmälan är öppen och talare meddelas inom kort.