Tema & trender Bygg kompetens
En serie webbinarier för dig som vill utveckla ditt och din organisations sätt att arbeta.
Film Bygg kompetens – en massa cirkularitet
När vi bygger, renoverar och utvidgar infrastrukturlösningar hanteras massvis av material så som sand, jord, grus och stenkross. Hur kan vi i branschen bli bättre på säker och cirkulär hantering och användning av stenmassor?
Se filmenFilm Bygg kompetens – nya regelverk kräver nya affärsmodeller
Hur kan vi jobba med innovation och samtidigt ta hänsyn till de regelverk som styr sektorn? I det här avsnittet av Bygg kompetens får du exempel på hur du kan förändra ditt arbete och utvecklas tillsammans med regelverken.
Se filmenFilm Bygg kompetens – för en cirkulär sektor
Cirkularitet betyder att vi nyttjar resurser effektivt, återanvänder dem så länge som möjligt och slutigen återvinner dem med minimalt avfall. Genom en cirkulär ekonomi möjliggör vi en hållbar framtid och en fungerande planet för kommande generationer. Cirkularitet innebär ett värdebevarande helhetstänkande och ett system där värde bibehålls och återskapas, och så lite som möjligt kastas bort eller deponeras för slutförvaring. Vi visar konkreta exempel där det cirkulära tänkandet inkluderas i hanteringen av material och affärsmodeller.
Se filmenFilm Bygg kompetens – ny forskning om klimatförbättrad betong
Det finns mycket att lyfta om våra nya klimatsmarta material. De bästa resultaten bygger ofta vidare på forskning som har skett under längre tid, och som i kombination med nya metoder, kan skapa riktigt bra innovationer. Så är fallet med klimatförbättrad betong. Klimatförbättrad betong är en betong med lägre koldioxidavtryck men med samma höga, och ibland till och med högre, kvalitet, funktion och prestanda som traditionell betong. På Bygg kompetens lyfter vi detta tunga material, och visar på dess stora potential!
Se filmenFilm Så kan du använda dig av AI
Hur ska vi samarbeta med våra nya artificiellt intelligenta kollegor? Hur förändrar AI våra arbetsplatser, och våra arbetsuppgifter? Kan AI-tekniken hjälpa oss med utvecklingen inom till exempel konstruktion och säkerhet? I filmen får du del av praktiska exempel där AI är en del av utvecklingen framåt.
Se filmenFilm Omhändertänksamhet, säkerhet i utveckling
För att kunna hantera de arbetsmiljörisker som kan uppstå på en byggarbetsplats måste alla som är involverade i ett byggprojekt bidra utifrån sin roll. Alla ska sträva efter att förebygga risker för olycksfall och ohälsa som kan uppstå i bygg- och bruksskedet. Här presenteras resultat som visar hur forskning och modern teknik kan ge säkrare arbetsmetoder och rätt utrustning som förebygger risker. Bygg din kompetens och visa omhändertänksamhet.
Se filmenFilm System för omställning
För att nå hållbarhetsmålen måste vi jobba tillsammans och kraftsamla. I samhällsbyggnadssektorn behöver vi både vägvisare och praktiskt hantverk för att nå en systemomställning med bred samhällsrelevans. Under Bygg kompetens lyfter vi nu strategier och praktiska exempel med hög ambitionsnivå. Var med och bygg din kompetens om hur vi ser till att systemen ställs om!
Se filmenFilm Bygg kompetens – innan vägen rasar
Förändrad markanvändning, exploatering och nya klimatförhållanden påverkar risken för slitage och ras. Det gäller både för marken, under och kring byggnader, och för infrastrukturlösningar. Med ny teknik, moderna material och ökade kontroller går det att göra mycket förebyggande arbete. Bygg din kompetens om hur du förutser, och förebygger ras!
Se filmenFilm Bygg i biologisk mångfald
Biologisk mångfald innebär att naturen är rik på variation – att vi har flera olika ekosystem och naturtyper som utgör livsmiljöer för människor, växter och djur. När vi bygger lånar vi naturliga miljöer och använder dem i människornas syften. Hur gör vi då för att bevara och berika naturen samtidigt som vi bygger nytt, bygger om och låter materialen cirkulera? Bygg din kompetens om biologisk mångfald!
Se filmenFilm Agenda (snart) 2030
Vi har 7 år kvar till 2030, och hur ligger vi till? Har vi lösningarna, innovationerna och metoderna på plats för att nå målen som Agenda 2030 siktar på?
Se filmenFilm Internationell utblick
Har du koll på bygg-trender i Norden, Europa och resten av världen? På Bygg kompetens gör vi en utblick och bjuder på inspiration genom flera spännande exempel.
Se filmenFilm Krislägen, regler och kommunikation
Hur skyddar vi oss mot kriser? Och vad gör vi för att förebygga en kris? Hur kommunicerar vi rätt budskap vid rätt tillfälle? Hur är relationen mellan arbetsgivarens ansvar och det personliga ansvaret? Kan digitalisering stötta oss i våra beslut och förbättra arbetsmiljön ur ett krisperspektiv?
Film Värdet av intelligent drift och förvaltning
Hur får vi till ett ”smart” underhåll av fastigheter och infrastruktur? Hur kan vi hålla dokumentationen uppdaterad mellan överlämningarna i processen? Vilka värden skapar digital förvaltning av byggnader, och vilka krav ska vi i olika instanser ställa? I detta avsnitt av Bygg kompetens visar vi exempel på hur vi nyttjar digitala metoder i drift och förvaltning.
Se filmenFilm Kvalitetssäkra data, till vems nytta?
Har du hört uttrycket om att "data är det nya guldet" i relation till samhällsbyggande? Det låter självklart, men är det verkligen så enkelt? Hur säkerställer vi att rätt data finns på rätt plats för rätt aktör? Och hur ser vi till att informationen inte hamnar i orätta händer?
Se filmenFilm Vi måste återbruka och bruka fakta bättre
Hur arbetar vi för att säkra sektorns hållbarhet, över tid? Hur hanterar vi metoder och material, cirkulärt? Se en film med fokus på livscykelperspektiv.
Se filmenFilm AI och digitala tvillingar
Är du nyfiken på hur vi kan jobba med våra nya digitala arbetskamrater? Hur kan AI avlasta, utveckla våra arbetsmetoder och göra arbetsplatsen säkrare? Hur hjälper den digitala modellen oss att hålla koll på bygget, och hur får vi nytta av den i förvaltningen?
Se filmenFilm Hur jobbar vi med innovation?
Här ställer vi oss frågan om vi har några metoder för att hantera innovation. Vi lyfter inspirerande exempel och diskuterar vad en innovation är, egentligen. Vi presenterar resultat från aktuella projekt och våra sakkunniga i sektorn kommenterar resultaten.
Se filmenFilm Låt algoritmerna göra jobbet
De där små koderna som letar och retar upp dig kan också vara ytterst värdefulla. Samhällsbyggandet kan ta stora utvecklingskliv med hjälp av Artificiell Intelligens (AI).
Se filmenFilm Perspektiv för hela cykeln
Upphandling är ett av verktygen för hållbart byggande, men hur får rätt aktör rätt kunskap? Vilka krav ska vi ställa, och hur blir vi riktigt bra beställare? Och hur kan vi arbeta med befintliga material och bruka, och återbruka, dem på bättre sätt? Vi sätter fokus på cirkularitet och resultat med samhällsbyggandets livscykel i fokus.
Se filmenFilm Aktuell forskning om energi och klimat
I filmen får du del av en omvärldsanalys som visar hur vi kan arbeta med upphandling som främjar innovation för att nå hållbarhetsmålen. Du hör från aktuella projektresultat om hur byggherrar och fastighetsägare på ett tryggt sätt kan anta en klimatbudget för byggnadsverk. Du får ett genomdrag av hur InfraSweden låter energi- och klimatfrågor ta en framträdande plats i programmet, inte minst genom en spännande innovationstävling.
Se filmenFilm Management, nya roller och förändrad ledning
Du möter projekt som har fokus på nya processer, organisation och ledarskap. Här finns exempel på hur vi får effektivare processer, nya ekosystem och roller. Här syns hur ökad kompetens och digitalisering ger smartare relationer mellan beställare och entreprenör.
Se filmenFilm Låt materialen tala
Vi behöver lära känna våra byggmaterial för att behandla dem rätt. Med ökad kunskap om innehåll och funktion växer chanserna för hållbar hantering från upphandling och byggskede, till förvaltning och återanvändning. Låt materialen berätta om sig själva.
Se filmenFilm Hur digitala är vi inom samhällsbyggnad i Sverige?
Vi visar gärna upp, och är stolta över, resultaten i byggsektorns digitala projekt. Men hur relaterar de till den internationella utvecklingen? Och vilka områden inom digitalisering måste vi satsa på?
Se filmenFilm En säker arbetsmiljö för alla
Hur vet du att din arbetsplats är en säker miljö för dig och dina kollegor? Trygghet handlar både om att undvika olyckor och att ge alla samma förutsättningar på arbetsplatsen. Här möter du projektresultat som hanterar säkerhet.
Se filmenFilm Automatisering och robotisering förändrar vårt sätt att arbeta
Hur kan vi dra nytta av nya tekniker när vi arbetar? Hur ökar robotiseringen säkerhet, kontroll och hållbarhet? Hur interagerar vi i relationen mellan människa och maskin?
Se filmenFilm Resiliens för en värld i förändring
Hur hanterar samhällsbyggandet ett förändrat klimat? Hur beräknar vi skyfall, värmeböljor och extrem kyla? Kan vi bygga anpassat för översvämningar, och hur underhåller vi infrastruktur i relation till väder?
Se filmen