Nyhet Viktiga teman på höstens högskolekonferensen
Anneli Kouthoofd, vd SBUF deltog på höstens högskolekonferens och delar med sig av sina intryck. Årets tre teman var Etik och publicering inom akademin, Ny myndighetsstruktur för FoI-finansiering och Doktorsavhandling och disputation på olika lärosäten.
Hösten är igång och en fängslande inledning med Sveriges Bygguniversitet konferens vittnar om såväl inspirerande som utmanande gemensamma frågor att diskutera och inte minst hantera.
SBU är en samarbetsorganisation mellan Chalmers tekniska högskola Kungliga Tekniska högskolan Luleå tekniska universitet Lunds Tekniska Högskola samt med representanter från offentlig verksamhet och näringslivet. Anneli Kouthoofd deltog som representant för SBUF (här flankerad av avgående och kommande ordförande för SBU Johan Silfwerbrand och Stefan Olander).
Programpunkterna initierade intressanta inspel och frågor:
Tema 1: Etik och publicering inom akademin (Margareta Fathli KTH)
Vilka källor kan man lita på? Är det rättvist att räkna antalet publiceringar på samma sätt över disciplinerna? Vem ska betala avgifterna för tillgången? Hur öppna vågar vi vara och är preprint lite farligt eller bra för fler reaktioner?
Tema 2: Ny myndighetsstruktur för FoI-finansiering (Ingrid Petersson LU:s styrelseordförande, statens särskilda utredare för den föreslagna nya myndighetsstrukturen)
Vad kommer att hända med förslaget i höstens forskningsproposition? Hur ska vi effektivt stödja varandras organisationer och undvika stiltje vid eventuellt genomförande? Vilka är de främsta riskerna och möjligheterna? Är det bra att röra om i grytan eller blir det bara rörigt och är egentligen inte kulturförändringen svårast?
Tema 3: Doktorsavhandling och disputation på olika lärosäten (Johan Silfwerbrand Henriette Söderberg Lennart Elfgren Stefan Olander)
Varför hanterar lärosätena avhandlingar, disputationer och betygsnämnder olika? Vad kan högskolorna lära av varandra? Hur kan vi säkra doktoranders framfart, värna universitetens ansvar, de disputerades och kunskapens framtid?
Flera av ovanstående frågor fick många bra inspel och vi kommer komma tillbaka till ämnena i temagrupper, styrelse och för SBUF:s del i både utskott och Externa rådet. Samverkan mellan akademi, myndigheter och näringsliv är av största vikt!
Med SBU:s livgivande och välstrukturerade konferens (tack Jenny!) och gemenskap som start på tankearbetet ser SBUF kommande samverkan som engagerande och rolig höst!