Verksamheten 2023
Verksamheten 2023
SBUF:s mål
SBUF:s mål är att bidra till långsiktig forskning, hållbara företagsnära lösningar, forskningsrön och handfast kunskap som utvecklar företagen och byggbranschen.
• långsiktig forskning – ny kunskap och baserat på nya och tidigare forskningsstudier
• hållbara företagsnära lösningar – vägledningar, checklistor, färdplaner
• ökad konkurrenskraft – kompetensutveckling, innovationer
• konkret kunskap – implementerbara lösningar, prototyper, kompetensuppbyggnad som att finanseria doktorander
Verksamhetens huvudmål
• Skapa ökad kännedom om SBUF, företagens projekt och resultat
• Hålla hög kvalitet i ansöknings- och resultatrapporteringsprocessen
• Verka för byggbranschens långsiktiga forsknings- och utvecklingskompetens
• Engagera uppdragsgivare och deras medlemsföretag
Digitalisering, Säkerhet & Arbetsmiljö, Management och Hållbarhet
Fokusområdenas rubriceringar är breda men visar också på bredden av SBUF:s projekt. Samhällsutmaningarna tillika branschens sammanfattas inom ämnesområdena med teknikinnovationerna som grund.
· Hållbarhet: energieffektivisering, klimatmålen, hållbara material
· Digitalisering: AI, maskininlärning, IoT, digitala tvillingar
· Säkerhet och arbetsmiljö: samverkan vård/byggplats, robotisering
· Management: kortare ledtider, samverkan, internationalisering
Året i siffror – 72 nya projekt beviljades bidrag och 92 slutrapporterade
SBUF mottog 110 ansökningar om bidrag för forskning och utveckling, varav 72 beviljades bidrag och 38 fick avslag. Tillsammans med bidrag från övriga projektfinansiärer uppgår volymen av forsknings- och utvecklingsprojekt som SBUF är med och finansierar till cirka 226 miljoner kronor.
92 projekt lämnade in sin slutredovisning och godkändes. Dem hittar ni i skattkistan med slutresultat och artiklar publicerade på SBUF:s webb och förstasida.
Huvudaktiviteter 2023
Kommunikation – att engagera, dela projektresultat och ha kvalitet i processer
Vår huvuduppgift är förstås att ha en god kvalitet i både ansökningsinformationen som i bedömningarna av inkomna ansökningar i utskottsmötena. Tillsammans med utskotten arbetar SBUF:s kansli kontinuerligt med process och information. Likaså med den externa och grundläggande kommunikationen för målen ökad kännedom, större spridning och att öka engagemanget i projekten särskilt från SME-företag.
De främsta kommunikationskanalerna är webb, sociala medier, podd och nyhetsbrev samt med gemensamma resultatforum med andra finansiärer och i egna ämnen. Av stor vikt är spridningen via projektägarnas och uppdragsgivarna. Samtliga kommunikationskanaler har fått ett ökat antal besökare och kontakter under året.
Ny användarvänlig webb
2023 sjösatte vi efter digert förarbete en ny webbplats som under året visat att vi har en mycket bättre interaktivitet och uppföljning. Man söker sig till SBUF främst genom att skriva in SBUF.se eller söka ett projekt och projektresultaten har över 1400 läsare i månaden vilket är glädjande.
Årets innovation 2023 för bästa projektresultat 2022
Utmärkelsen Årets innovation, ett återkommande och uppskattat event som prisar föregående års bästa projektresultat, gick 2023 till Nils Rydén (Peab AB och LTH) med flera för projektet med titeln”Ny mätmetod för automatiserad kvalitetskontroll av våra vägar”.
Forskningen då – händer nu och 2023 med 40-årsjubileum
Årets innovation fick 2023 både en jubilarisk som musikalisk inramning på KMH Kungliga musikhögskolan som i sig har en intressant speciell byggnad att uppvisa och vistas i. SBUF fyllde 40 år som finansiär, Årets innovation fyllde 20 år och programmet präglades under devisen ”Forskningen då – händer nu”. Vd Anneli Kouthoofd och forskningsledare berättade om SBUF:s 40 år i branschen och hur ämnen och inriktning fluktuerat och ett särskilt tack riktades till SBUF:s första vd Bertil Grandinson. Projektledare som bedrivit projekt med SBUF-medel berättade om innovationer och framsteg som skett tidigare och som tas tillvara och utvecklas idag.