Artikel Validering av vägledning för fuktomfördelningsberäkningar i betongbjälklag
En omfördelningsberäkning enligt vägledningen från SBUF 13701 för system med tät betong ger en bibehållen stor marginal mot kritiskt RF även vid höga fuktnivåer i betongen. För vissa system kan även betongens inverkan på kritiska skikt ifrågasättas.
Resultaten från SBUF 14244 visar att en omfördelningsberäkning enligt vägledningen från SBUF 13701 är en tillförlitlig kompetterande metod för att kontrollera RF inför golvbeläggning eller vid projektering. En beräkning enligt vägledningen från 13701 syftar inte till att efterlikna så verkliga fuktnivåer som möjligt utan att med bibehållen kontroll och säkerhet möjliggöra golvläggning vid högre RF i konstruktionen än kravställda nivåerna uppmätt på ekvivalent mätdjup enligt RBK fuktmätningsmanual. Detta har validerats i denna studie genom beräkningar och uppföljande mätningar i åtta bjälklagssystem genom parallella beräkningar och uppmätta fuktnivåer efter omfördelning. Studien lyfter dock återigen vikten av att adekvat materialdata måste tas fram och spridas av leverantörer. Även vid en ansats att efterlikna verkliga förhållanden i hög grad nåddes inte ambitionen på grund av brister i tillgänglig data. Detta bedömdes vara en av orsakerna till den fortsatt stora marginal mellan uppmätta och beräknade fuktnivåerna som erhölls i studien både för betongen och avjämningen.
Utöver valideringen av vägledningen lyfter studien åter frågan att det finns vissa typer av konstruktioner, eller vissa typer av materialkombinationer, där säkerhetsmarginalen är så hög att man kan ifrågasätta om det fortsatt är relevant att styra produktionen med kravställda fuktnivåer i betongen. En differentiering och nyansering av kravställningen för systemen bör övervägas, inte minst i tider med ökat fokus på klimat och rätt material på rätt plats.
Kontakt
- Mikael Oxfall NCC Building Sweden Mikael.oxfall@ncc.se