Projekt 14336 Avslutat Automatiserat DoU av beläggningar - Genomförbarhetsstudie

Projekttid

Fördjupningsmaterial

Slutrapport

Sammanfattning

I dag är det många beläggningsskador (hål och sprickor) som inte upptäcks eller åtgärdas i tid. Dessa växer sig då större, kan bidra till olyckor eller skador på fordon, och kräver akuta och dyra åtgärder för att repareras samt kan tillfoga vägkroppen stor skada då vatten kan tränga in. Om entreprenören genom nya digitala inventeringssystem upptäcker skador tidigare kommer fler enskilda åtgärder kunna åtgärdas och återkommande problem uppmärksammas. Planerade arbeten ger även personalen en säkrare arbetsmiljö, då säkerhetsåtgärder som avstängningar och omledningar kan planeras och informeras tidigare till allmänheten.

Projektets syfte var att studera möjligheterna att automatisera åtgärdsplaneringen och optimera logistiken för drift- och underhåll av vägbeläggningar. projektet även tagit fram förslag på nytt regelverk som stödjer förebyggande underhåll. Standardiserade vägytemätningar kan även bidra till ett bättre underlag för aktuell beläggningsstatus vid upphandling samt underlätta övertagandebesiktningar.

Projektets främsta slutsatser:
• Den nya insamlingstekniken har stor potential för att kunna nå ett hållbart och mer produktivt avhjälpande beläggningsunderhåll.
• Tekniken är inte en flaskhals.
• Det bedöms finnas möjlighet att inkludera avhjälpande beläggningsunderhåll i modellerna för effektsamband och LCC.
• Stor samsyn finns i branschen kring potential att införa nytt objektivt uppföljningssystem och regelverk eller ersättningsmodell som stöttar förebyggande underhåll av beläggningar inom ramen för Basunderhåll Väg.

Trafikverket rekommenderas mot bakgrund av studien gå vidare med ett fullskaligt demonstrationsprojekt under två år; i syfte att bland annat koppla ihop, testa och utvärdera ekosystemet, ta fram ett förslag på arbetssätt, utveckla och utvärdera modeller för beslutstöd samt föreslå ersättningsmodell och säkerställa datakvalitet.

Det är även viktigt att säkerställa att samtliga samhällsekonomiska modelldata finns samlade hos Trafikverket i nästa generations Pavement Management Systems, PMS (PMSv5) och att data även framöver finns öppet tillgängliga för marknaden.

Projektansvarig
  • Svevia AB
Projektledare
Relaterade projekt