Projekt 14310 Avslutat Klimatpåverkan på byggarbetsplatsen från el, värme och bränslen

Projekttid

Fördjupningsmaterial

Slutrapport

Sammanfattning

Syftet med projektet var att sammanställa klimatutsläpp från el, fjärrvärme och bränslen på byggarbetsplatser och att skapa en bättre förståelse för vilken klimatpåverkan som uppstår på byggarbetsplatsen. Studien fokuserar främst på utsläpp från bränslen, eftersom el- och fjärrvärmeförbrukning är enklare att mäta. Avgränsningarna följer Boverkets riktlinjer för klimatdeklaration, vilket innebär markarbete och avetablering inte inkluderas.

Följande slutsatser har dragits:
- Det är stora variationer i klimatpåverkan mellan de projekt som deltagit i studien.
- Samtliga projekt som ingått i denna studie har lägre klimatpåverkan är IVL:s schablonvärde på 17,6 kg CO2e/BTA.
- Studien ger en indikation på att många projekt har ett lägre klimatavtryck än de nuvarande schablonvärdena. Därför bör projekt med höga hållbarhetsmål sträva efter att minska sin klimatpåverkan ytterligare, under branschens schablonvärden. Det är möjligt att nå en klimatpåverkan betydligt lägre än 17,6 kg CO2e/BTA, och detta bör inte betraktas som ett medelvärde för branschen.
- Den största faktorn för utsläpp av växthusgaser på byggarbetsplatsen kommer från fossila bränslen. Om dessa kan ersättas av förnybara bränslen kan man minska sin klimatpåverkan markant.

Studien har undersökt klimatpåverkan från el, fjärrvärme och bränslen på byggarbetsplatser genom att analysera data från 21 avslutade byggprojekt. Resultaten visar att den genomsnittliga klimatpåverkan är betydligt lägre än de tidigare använda schablonvärdena, vilket indikerar att de faktiska utsläppen kan vara lägre än vad som tidigare antagits.

Studiens resultat indikerar att klimatpåverkan varierar beroende på hur man delar upp resultaten. Dock visar uppdelningen i olika faktorer på att resultaten inom de olika faktorerna att är mycket fluktuerande. Eftersom antalet projekt är relativt få kan ingen fastställd slutsats dras kring detta. De variationer som upptäckts skulle kunna tillskrivas skillnader i klimatförhållanden, olika täthet, hur lång byggprocessen är, tillgång till olika energikällor och regionala byggmetoder. Till exempel kan kallare klimat i Norrland bidra till högre energibehov för uppvärmning, vilket ökar den totala klimatpåverkan.

Eftersom studien baseras på data från 21 avslutade byggnadsprojekt kan detta påverka tillförlitligheten och generaliserbarheten av resultaten. Ett större urval av projekt, med fler undersökta påverkansfaktorer skulle ge en mer representativ bild av branschens klimatpåverkan för A5 Energi.

Projektansvarig
  • NCC Sverige AB
Projektledare
Relaterade projekt