Projekt 14472 Pågående Cirkulära tegelskalmurar – utformning, material och utförande

Projekttid

Sammanfattning

Syftet med det förslagna projektet är att underlätta framtida återbruk av tegel från tegelskalmurar. Frågor som berörs omfattar experimentell undersökning av kommersiellt tillgängliga och nya murbruk vilka förenar adekvata egenskaper avseende både återbruk och bärförmåga; utveckling av metoder för enkel och snabb utvärdering av egenskaper hos murbruk; ta fram vägledning för arkitekter, konstruktörer, fasadentreprenörer och fastighetsägare.

Tegel är ett byggnadsmaterial som kännetecknas av lång livslängd och vackert åldrande. Det finns därför ett starkt intresse för tegel som cirkulärt fasadmaterial. För närvarande underlättas återbruk av tegel av att äldre byggnader ofta har murats med svaga kalkbruk. De senaste decennierna har tegel huvudsakligen använts till skalmurar, vilket har medfört att man använder starka, cementrika murbruk. Att skilja tegel från fogbruk i murverk uppfört med cementrika murbruk är förhållandevis svårt. För närvarande finns ett starkt intresse för användning av hydrauliska kalkbruk som möjliggörare av framtida återbruk. Men i områden med kallt klimat begränsar långsam hållfasthetstillväxt den period under året som det går att mura med hydrauliska kalkbruk.

För en fasadentreprenör kan i praktiken minst halva året falla bort och riskerna för bristfällig härdning vara stora. En möjlig lösning för att få snabbare hållfasthetstillväxt är användning av förhållandevis bindemedelsfattiga murbruk, där även portlandcement och alternativa bindemedel ingår.


Projektansvarig
  • Morneon Fasad AB
Projektledare
Relaterade projekt