Årets Innovation 2022 Ny mätmetod för automatiserad kvalitetskontroll av våra vägar
Årets innovation går till projektet "Implementering av seismiska ytvågsmätningar". Ett branschutvecklande projekt som ger arbetssäkerhet för människorna och produktivitetsökning för företagen och som minskar risken för trafikstörningar.
Svenska Byggbranschens Utvecklingsfond, SBUF belönar årligen de bästa projektresultaten med utmärkelsen Årets innovation.
Tre projekt nomineras i hård konkurrens med ett tjugotal andra, så alla nominerade är vinnare men SBUF:s styrelse sätter efter utskottens nomineringar ett projekt på första plats.
Årets förstapristagare är "Implementering av seismiska ytvågsmätningar” med projektledare Nils Rydén, Peab. I projektgruppen ingår även Henrik Bjurström, Anders Gudmarsson och Josefin Starkhammar.
Nils Rydén och Anders Gudmarsson tog emot priset vid prisceremonin och årets upplaga av eventet Årets innovation på KMH, Kungliga Musikhögskolan i Stockholm den 26 april.
– Det här känns verkligen superkul! Det är fantastiskt att jobba i ett så bra projekt och med den här projektgruppen. Vi har haft mycket kul och samtidigt löst en mängd problem som uppstått på vägen. Alla har jobbat hårt och förtjänar en eloge. Jag vill särskilt lyfta fram Josefin som har byggt upp hela systemet men som tyvärr inte kan vara med på plats idag, säger Nils.
– Ja, och samtidigt är det så värt att Nils får ta emot priset. Det här projektet är en del av ett långt arbete som han har lett. Nu vill vi så klart fortsätta arbetet på något sätt. Vi vill att branschen ska kunna använda tekniken. Kanske blir det ett nytt projekt inom SBUF, eller så ser vi till att andra projekt kan använda sig av vårt arbete, säger Anders.
SBUF:s motivering lyder:
Det är ett branschutvecklande projekt med en innehållsrik bra rapport som beskriver verklig innovation inom ämnesområdet. Resultatet ger arbetssäkerhet för människorna och produktivitetsökning för företagen och minskar dessutom risken för trafikstörningar. Slutrapporten redogör för ett mycket gott utvecklingsarbete med modern utrustning för kontinuerlig mätning av styvhetsegenskaper i asfaltsbeläggningar.
Andrapriser tilldelas:
BIP AI för VVS i tidiga skeden med projektledare Carl-Erik Brohn och Per Ström och beställande företag VRA. Det är ett projekt som visar hur man på ett innovativt kunskapshöjande sätt kan använda AI vid projektering och kalkylering. Resultatet är en ögonöppnare som ger möjlighet till åtgärder för rätt struktur tidigt i byggprojekten.
Lasta och lossa säkert med projektledare Alexander Taljegård och beställande företag Skanska Sverige AB. Projektet visar att det går att vidta åtgärder som påtagligt skulle förbättra säkerheten vid lossningsplatser, som att arbeta på ett standardiserat sätt i likartad miljö. En konkret utvecklad implementerbar idé.