Building materials Group, Luleå Tekniska Universitet

Doktorander Building Materials Group

På Luleå Tekniska Universitet finns en grupp som forskar om framtidens byggmaterial. Flera av doktoranderna har finansiering genom SBUF. Vi har intervjuat forskarna, som berättar mer om sitt arbete med framtidens byggmaterial.

Du möter Magdalena Rajczakowska, Ece Teker, Thanyarat Buasiri och Klaudja Telhaj

Se alla filmer i en följd Du kan se alla filmer på vår Youtube-kanal

Vill du se alla filmer i ett svep, och dessutom få tillgång till annant filmat material? Gå direkt till vår spellista på youtube!

Anneli Kouthoofd Därför har vi intervjuat Building Materials Group

Att stötta doktorander vid landets bygguniversitet är en viktig del av SBUF:s verksamhet. Här möter du fyra doktorander vid Luleå Tekniska Universitet.

Anneli Kouthoofd, vd SBUF, ger en introduktion till filmerna. 

Building Materials Group A happy Woman and Girls in science day

I samband med Woman and Girls in science day producerade Building Materials Group en film under en dag i labbet.

SBUF 13845 Stimulated autogenous self-healing of mechanically and thermally cracked cementitious materials

Betong är ett byggnadsmaterial som används i stor utsträckning i bygg- och anläggningskonstruktioner. Med tanke på dess mångsidighet och utbredda användning är det viktigt att minska dess koldioxidavtryck. Det kan uppnås genom olika metoder.

Ett intresseområde för att uppnå ökad livslängd för betong är att utveckla och utnyttja cementbaserade material med självläkande egenskaper.

Magdalena Rajczakowska, doktorand, Luleå University Of Technology, berättar mer i filmen.

Läs mer om doktorandprojektet!

SBUF 14269 Förbättring av puzzolan aktivitet hos träaska för cementersättning

Majoriteten av använd betong är baserad på Portlandcement, som är ett utmärkt bindemedel men samtidigt har ett högt CO2-avtryck.

Användningen av träaska (WA) är ett alternativ. Trä är ett förnyelsebart byggnadsmaterial och vid virkessågning genereras sågspån och träflis, vilket bland annat används för torknings- och värmeprocesser där träavfallet eldas som bränsle. 

Projektets övergripande syftet är att undersöka behandlingsmetoder som gör det möjligt att använda bioträaskan för att helt eller delvis ersätta Portlandcement och för att minska CO2-avtrycket för betong.

Ece Teker, doktorand, Luleå University Of Technology, berättar mer om resultaten i filmen. 

Läs mer om projektet.

SBUF 13733 Hybridbetong – enkel teknik med lågt pris, lågt CO2 och utmärkt hållbarhet

En lösning som gör det möjligt att producera hållbara strukturer, som också har lägreCO2-fotavtryck och är kostnadseffektiva, är att kombinera olika typer av betong i ett element.

Koncept har använts i årtionden genom gjutning våt-på-torr, medan mycket lite har gjorts för våt-på-våt-tekniken. De resultat som hittills samlats in indikerar att koncepten att använda rörliga plattor och upplösande nät för att gjuta två typer av betong samtidigt är genomförbara. 

Klaudja Telhaj, doktorand, Luleå University Of Technology berättar mer i filmen. 

Läs mer om projektet.

SBUF 14290 Sensing capability of nanomodified Portland cement Composites

Projektet testar det sensorbaserade övervakningssystemet SmartCem på en fullskalig betongbro. I förberedelserna ingick även att designa datainsamlingssystem och installationstekniker för SmartCem-sensorer. 

Resultaten visade att om Portlandcement delvis ersattes med den nanomodifierade SmartCem (Portlandcement med in situ-syntetiserade kolnanofibrer) blev det möjligt att producera murbruk med självavkännande egenskaper. SmartCem-sensorerna kan mäta förändringar av töjning, spänning, temperatur (>40 C) och fuktighet samt detektera sprickbildning. 

Thanyarat Buasiri, doktorand, Luleå University Of Technology berättar mer om resultaten i filmen. 

Läs mer i avhandlingen.