Nyhet Film: Digitalisering och hållbarhet – forskningen just nu
Vilka aktuella forskningstrender ser vi inom bygg- och installation? Vi lyfter tankar, rön och analyser i ett filmat webbinarium.
Byggbranschen förbereder sig och investerar i forskning och innovation. I regeringens höstbudget lyfts forskning som en prioritet, och vi kan inte annat än att hålla med, vi måste satsa på framtiden! Vilka är då de aktuella forskningstrenderna inom bygg- och installation? Svenska Byggbranschens Utvecklingsfond, SBUF, hanterar en mängd ansökningar och projekt varje år. Genom att studera materialet får våra experter en mycket bra uppfattning om det som rör sig i branschen.
Tänk också på att forskningen då – händer nu!
I filmen möter du
- Catharina Elmsäter-Svärd, vd Byggföretagen (uppdragsgivare för SBUF) och ordförande i ShiftSweden inleder om vikten av forskning i tid av förändring och utveckling.
- Hållbarhet inom byggbranschen är en komplex fråga som kräver samarbete, innovation och långsiktigt tänkande. Genom att integrera hållbarhetsprinciper i alla aspekter av byggprocessen kan vi skapa en mer hållbar framtid för oss själva och kommande generationer. Per Löfgren ger sina perspektiv på hur byggprocessen behöver utvecklas med hänsyn till klimatförändringar, cirkulär ekonomi, energieffektivitet, transporter, social hållbarhet och mycket mer. Läs Per Löfgrens spaning.
- Digitalisering möjliggör nya affärsprocesser, ett holistiskt perspektiv på fakta-, klimat-, och miljöaspekter och den utvecklar och effektiviserar både näringsliv och offentlig sektor. I en årlig rapport från SBUF har Olle Samuelson kartlagt digitaliseringssatsningar i den svenska bygg- och installationsbranschen. Nu presenteras hans senaste komplettering, som visar nya trender och effekter. Läs rapporten här!
- Forskning är en undersökande form av utveckling där hypoteser antas eller förkastas genom att verifiera om antaganden och samband stämmer överens eller inte. Därmed är forskning ett noggrant, men tidskrävande, arbetssätt att förflytta kunskapsfronten framåt. Hans Hedlund, forskningshandläggare, SBUF menar att företagen behöver ställa om för att möta nationella (och globala) mål om hur ny teknik, nya material, nya arbetssätt och affärsmodeller måste till. Vi behöver bygga kunskap över tid och kanske lite mer forcerat. Här kan du läsa Hans Hedlunds spaning om forskningsfrågor.