Nyhet Träaska sänker CO2-avtryck för betong
Majoriteten av använd betong är baserad på Portlandcement, som är ett utmärkt bindemedel men samtidigt har ett högt CO2-avtryck. Användningen av träaska (WA) är ett alternativ. Vi har intervjuat Ece Teker, doktorand på Luleå University Of Technology som forskar på ämnet.
Doktorander Intervjuer med Building Materials Group
Att stötta doktorander vid landets bygguniversitet är en viktig del av SBUF:s verksamhet. Vi har intervjuat doktorander på Luleå Tekniska Universitet som ingår i Building Materials Group.
Anneli Kouthoofd, vd SBUF, ger en introduktion till filmerna.
SBUF 14269 Förbättring av puzzolan aktivitet hos träaska för cementersättning
Majoriteten av använd betong är baserad på Portlandcement, som är ett utmärkt bindemedel men samtidigt har ett högt CO2-avtryck.
Användningen av träaska (WA) är ett alternativ. Trä är ett förnyelsebart byggnadsmaterial och vid virkessågning genereras sågspån och träflis, vilket bland annat används för torknings- och värmeprocesser där träavfallet eldas som bränsle.
Projektets övergripande syftet är att undersöka behandlingsmetoder som gör det möjligt att använda bioträaskan för att helt eller delvis ersätta Portlandcement och för att minska CO2-avtrycket för betong.
Ece Teker, doktorand, Luleå University Of Technology, berättar mer om resultaten i filmen.