Artikel Företagsamverkan genom digitalisering

Publicerad

Byggföretagens digitaliseringsprogram är ett tillfälle att identifiera och utveckla gemensamma processer kring informationshantering. Processer som möjliggör stora förbättringar avseende effektivitet och hållbarhet längs hela värdekedjan.
Branschsamverkan kring gemensam hantering av informationsprocesser skapar potential inom många områden. Källa: HM Government (2021) Policy Paper Transforming Insfrastructure Performance: Roadmap to 2030
Branschsamverkan kring gemensam hantering av informationsprocesser skapar potential inom många områden. Källa: HM Government (2021) Policy Paper Transforming Insfrastructure Performance: Roadmap to 2030
Etableringen av det samverkansforum för digitaliseringsfrågor för Byggföretagens medlemmar som rekommenderades i SBUF 13959 har visat sig framgångsrikt. Bygföretagens Digitaliseringsprogram har initierat relevanta projekt såsom Miljödata NU och med detta framgångsrikt skapa förutsättningar för medlemsföretagen att uppfylla Boverkets och Trafikverkets krav på verifiering av klimatdata.

En omvärldsstudie där branschens digitalisering i Danmark, Norge och UK pekar på viktiga områden som Byggföretagens Digitaliseringsprogram kan arbeta med i framtiden.

Det rekommenderas att Digitaliseringsprogrammet:
  • Driver ett aktivt förändringsarbete och använder sitt ledarskap för att påvisa nyttor via pilotprojekt, och verkar för att skapa formella och informella kontaktytor inom digitaliseringsområdet.
  • Fokuserar på att nyttja befintliga tekniska lösningar i högre grad, men kompletterar med att utveckla branschgemensamma informationsprocesser och vägledningar.
  • Stöder medlemsföretagen så att de kan utbilda sina medarbetare i frågor som rör digitala processer och nya arbetssätt. Utbildning och dialog med byggherrar och andra beställare rekommenderas också så att kravställningen kring digitala processer och leveranser blir tydligare. Britiska studier visar att varje satsat £, ger £6 tillbaka.
Ökad samverkan mellan branschorganisationer rekommenderas också för att öka takten på den digitala omställningen, och minska riskerna för gap och överlapp.

Kontakt