Artikel Klimatpåverkan från inre ytskikt och rum

Publicerad

För att minska klimatpåverkan är det centralt att identifiera var insatser har störst effekt. Material som används i stora volymer har en betydande påverkan på resultatet och därmed stor effekt på klimatavtrycket.

Studien visar att klimatpåverkan från byggdel 7 bidrar med 7–15 % av byggnadens totala klimatpåverkan vid nybyggnad beroende av byggnadstyp i jämförelse med Boverkets referensvärden.

De byggdelskategorier med störst klimatpåverkan är vitvaror, golvmaterial och skåpsnickerier för flerbostadshus. Dessa kategorier står för 80 % av utsläppen. 

För kontor är det golvytskikt som dominerar och står för mer än hälften av byggdelens totala klimatpåverkan. Takytskikt är den kategori med näst högst klimatpåverkan för kontor och står för drygt 20% av klimatpåverkan.Material med hög påverkan inkluderar textilgolv, vitvaror, parkett och akustiktak. 

Resultaten påvisar en betydande variation mellan olika likvärdiga produkter, vilket lyfter vikten av att använda miljövarudeklarationer (EPD) vid klimatoptimering av likvärdiga material. Exempel på materialgrupper med en stor spridning är textilgolv och vinylgolv. För att minska klimatpåverkan är det centralt att identifiera var insatser har störst effekt. Material som används i stora volymer, såsom parkett i flerbostadshus och textilgolv i kontorsmiljöer, har en betydande påverkan på resultatet och därmed stor potential för optimering.

När resultatet jämförs med befintliga schabloner för byggdel 7 blir det tydligt att klimatpåverkan från byggdel 76, vitvaror, systematiskt underskattas i befintliga schablonvärden. Vitvaror utgör en betydande del av den totala klimatpåverkan, vilket understryker behovet av mer specifika schabloner. Datakvaliteten varierar mellan produktgrupper och särskilt vitvaror utgör en svårighet för mer specifika beräkningar. För vitvaror saknas tredjepartsgranskade EPD:er.


Kontakt