Artikel Formfaktor och byggnadsform påverkar

Publicerad

Studien bidrar med värdefulla insikter som kan användas för att optimera framtida byggnadsprojekt och stadsplanering, med målet att förbättra både energieffektiviteten och boendekvaliteten i takt med den ökande urbaniseringen.
Formfaktor och byggnadsform påverkar
Formfaktor och byggnadsform påverkar
Resultaten i det här projektet indikerar att byggnadsdensitet kan minska energiförbrukningen för uppvärmning men att också påverkar negativt dagsljustillgång. Vidare belyser studien potentialen av att variera byggnadsdjup och höjder, bibehålla samma FAR Floor Area Ratio och integrera olika typologier med väl utformade former för att uppnå högre densitet samtidigt som tillräcklig dagsljustillgång säkerställs. 

Slutsatser av studien sammanfattas enligt följande: 
• En kvartersdensitet på FAR 3 identifieras i analyser som en kritisk tröskel för att balansera uppvärmningsbehov och dagsljus i nordiska länder. Detta utifrån ett Window-to-wall ratio (WWR) på 30 % och en gatubredd på 15 meter. 
• Att i tidiga skeden utvärdera både Vertical Sky Component (VSC) och byggnadens uppvärmningsbehov ger värdefullt beslutsunderlag för att fastställa den optimala byggnadsformen och densitetströskeln. 
• Innovativa byggnadsformer och blandade typologier som prioriterar dagsljustillgång kan uppnå motsvarande uppvärmningsbehov samtidigt som de förbättrar dagsljuset jämfört med traditionella Courtyard typologier (gårdkvarter). 
• Den U-shape typologin U16 visar bättre prestanda avseendevärmebehov, solstrålning, VSC och sDA300/50% jämfört med typologierna C16 (Courtyard ) och M16 (M-shape). 
• Det finns en koppling mellan byggnadsdensitet och solvärmevinster; dock har formfaktor och byggnadsform en större inverkan på det totala värmebehovet och dagsljustillgång. 

Kontakt