Artikel Täthetsprovning av bodetableringar

Publicerad

Dåligt tätade skarvar i en bodetablering kan ge en betydande ökning av energianvändningen för uppvärmning. Resultat från täthetsprovningar visar på stor variation i luftläckage samt att utförandet av tätningsarbetet är avgörande oavsett vald metod.
Stor variation i luftläckage mellan byggbodar
Stor variation i luftläckage mellan byggbodar

För minimering av värmeförlusterna i byggbodar är det väsentligt att hela etableringen ses som en helhet och att även förluster genom skarvarna mellan bodar beaktas. Förstudier inom LÅGAN har identifierat att det kan finnas brister i tätning och isolering av skarvar mellan bodar. Dock är kunskapen låg vad gäller vilken lufttäthet etableringar har idag och vilken energibesparingspotential som finns med bättre tätningar mellan bodar. SBUF-projektet initierades för öka kunskapen inom dessa områden.

I studien ingår nio mätobjekt, vardera bestående av två eller tre intilliggande bodar i en etablering. För dessa har lufttäthet med och utan tejpade skarvar bestämts genom tryckprovning enligt standarden SS-EN ISO 9972:2015. I samtliga etableringar genomfördes även en läckagesökning med värmekamera.

Resultaten från täthetsprovningarna visar på en stor variation både i täthet av bodkonstruktionen i sig och luftläckaget genom skarvarna mellan bodar:

  • Uppmätt luftläckage exklusive skarvar är 0,55–1,18 l/s per m2 omslutande area vid 50 Pa.
  • Uppmätt luftläckage per löpmeter skarv är 1,45–9,5 l/s,m vid 50 Pa, median 2,82 l/s,m.
  • I de studerade bodarna utgör luftläckaget i skarvarna 13–47 % av det totala luftläckaget.
Stora variationer ses även inom samma etablering, vilket visar på att utförandet av tätningsarbetet är avgörande för utfallet oavsett använd metod. En dålig tätning kan bero på tidsbrist, okunskap eller ogynnsamma förutsättningar. Behov ses av utbildning för de som utför tätningarna.

Studien visar också att dåligt tätade skarvar kan ge en betydande ökning av energianvändningen för uppvärmning i en etablering, inte minst i vindutsatta lägen. Energiberäkningar i IDA ICE av en modell med fyra bodar placerad i Göteborg i ett vindutsatt läge visar på en ökad årlig energianvändning från 7–44 kWh/m2,Atemp, när ett grundfall med helt täta skarvar jämförs med beräknat energibehov där luftläckaget baserats på resultat från täthetsprovningarna.

Studien kan användas för att motivera branschaktörer att genomföra bättre tätningar samt ger underlag för bedömning av behovet och värdet av produkt- och metodutveckling.

Med grund i erhållna mätresultat och dialog med projektets arbetsgrupp och referensgrupp ses behov av fortsatt arbete inom flera områden. I rapporten presenteras förslag på utredningar, kunskapshöjande insatser och produktutveckling.


Kontakt