Projekt 14323 Avslutat Klimatpåverkan från inre ytskikt och rumskomplettering

Projekttid

Fördjupningsmaterial

Slutrapport
Artiklar

Sammanfattning

Syftet med studien har varit att bedöma klimatpåverkan av byggdel 7 (inre ytskikt och rumskomplettering) med befintliga metoder för byggnadstyperna flerbostadshus och kontor. Vidare syftar arbetet till att skapa en förståelse för vilka underkategorier som har störst klimatpåverkan och inom vilka materialkategorier det finns en stor spridning i klimatpåverkan från material som annars anses vara likvärdiga.

Dessutom har det undersökts om det finns materialgrupper där miljövarudeklarationer (EPD:er) saknas, samt översiktligt identifierat var det finns störst potential för minskad klimatpåverkan.

Resultatet visar att klimatpåverkan från byggdel 7 i fallstudien är 28 respektive 44 kgCO2e/BTA för flerbostadshusen och 24 respektive 23 kgCO2e/BTA för kontoren. Detta innebär att klimatpåverkan från byggdel 7 bidrar med 7–15 % av byggnadens totala klimatpåverkan beroende på byggnadstyp i jämförelse med Boverkets referensvärden (Malmqvist, et. al, 2023). De största utsläppskategorierna är vitvaror, ytskikt för golv och skåpssnickerier för flerbostadshus. Dessa kategorier står för 80 % av utsläppen.

För kontor är det golvytskikt som dominerar och står för mer än hälften av byggdelens totala klimatpåverkan. Takytskikt är den kategori med näst högst klimatpåverkan för kontor och står för drygt 20% av klimatpåverkan. Material med hög påverkan inkluderar textilgolv, vitvaror, parkett och nedpendlat akustiktak.

Resultaten påvisar en betydande variation mellan olika likvärdiga produkter, vilket lyfter vikten av att använda miljövarudeklarationer (EPD) vid klimatoptimering av likvärdiga material.
Studien har identifierat vitvaror som en materialgrupp där det ännu saknas tillförlitlig, tredjepartsgranskad klimatdata att tillgå. Detta är olyckligt då just vitvaror i dagsläget är underskattade i befintliga schabloner.

För att minska klimatpåverkan är det väsentligt att identifiera var optimeringspotentialen är störst. Material som används i stora mängder eller volymer, såsom parkett i flerbostadshus och textilgolv i kontor, kan ha stor påverkan och därmed stor potential för förbättringar.
Genom att byta till material med lägre klimatavtryck kan klimatvinster åstadkommas. Att analysera de vanligaste materialen och identifiera alternativa lösningar är en viktig del av framtida optimeringsarbete.

Projektansvarig
  • NCC Sverige AB
Projektledare
Relaterade projekt