Projekt 14207 Avslutat Betongpålar utsatta för aggressiva markförhållanden

Projekttid

Sammanfattning

Baserat på de utförda provtagningarna kan följande slutsatser dras.

Vid den visuell bedömning av pålarna kunde varken synliga tecken på skador eller nedbrytning upptäckas. Det fanns inga tecken på att ytterytan av kärnorna har påverkats av exponering från eventuellt skadliga ämnen i den omgivande lera.

Armeringens status undersökes stickprovsmässigt och undersökningen avslöjade inte någon pågående problematik med armeringskorrosion. Provning av betongens tryckhållfasthet visade att betongen var av hög kvalitet och att betongens hållfasthetsklass var ca C70/85.
En omräkning till 28-dygnshållfastheter visar att denna ursprungligen hållfasthetsklassen var ca C45/55. Dvs en betydande hållfasthetstillväxten har inträffat över tid.

Resultaten indikerar att betongens mekaniska egenskaper inte har påverkats negativt av 25 års exponering från den omgivande lera. Generellt så är de uppmätta karbonatiseringsdjupen små. Kloridinträngningen i pålarna uppvisade höga nivåer och som ökade med djupet. Även om kloridhalterna översteg förväntade kloridtröskelvärden så kunde ingen armeringskorrosion konstateras, vilket troligen beror på att det i leran är begränsad tillgång på syre.

Dimensionering av betongkonstruktioner i aggressiva markförhållanden ska baseras på (SIS, 2021), dock saknas: underlag som beskriver hur lera ska tas upp, förvaras samt hur porvattnet ska extraheras från lerproven för att ge rätt info

Projektansvarig
  • NCC Sverige AB
Projektledare