Artikel Horisontella vilojordtryck i lera
I rapporten ges förslag till uppdaterade empiriska samband för uppskattning av horisontella vilojordtryck i lera. De kan direkt användas som underlag för implementering i praktiken. Projektresultatet bidrar till harmonisering i branschen.
De viktigaste slutsatserna från projektresultatet är:- En litteraturstudie och sammanställning av tidigare mätningar av horisontella jordtryck, har möjliggjort att fastställa och beskriva bakgrunden för den befintliga svenska empirin (Larsson, 1977) för horisontella vilojordtryck i lera. Detta föranleddes av att det förelåg oklarheter angående vilken data som utgjorde underlag till den befintliga empirin.
- Med kännedom om bakgrunden till den befintliga empirin, konstateras att om denna tolkas och tillämpas att gälla för överkonsolideringsgrad OCR=1, riskerar horisontella vilojordtryck att överskattas. Dagens regelverk och riktlinjer bidrar dessvärre till att risken för en sådan tolkning är högst trolig i branschen.
- I rapporten beskrivs att de horisontella vilojordtrycken mot en konstruktion i många fall överskattas med minst 10 à 15 % när Larssons (1977) empiri tolkas och tillämpas att gälla för OCR=1. Överskattningen av de horisontella vilojordtrycken påverkar även laboratorieförsök på så sätt att icke-konservativa värden på skjuvhållfastheten riskerar att erhållas.
- I rapporten ges förslag till uppdaterade empiriska samband för uppskattning av horisontella vilojordtryck i lera. Det redovisas tydligt vilka data de tidigare och nu föreslagna empiriska sambanden bygger på. De uppdaterade empiriska sambanden kan direkt användas som underlag för implementering i praktiken.
- Projektet bidrar till harmonisering i branschen och undanröjer bland annat fördyrande överskattningar av vilojordtryck mot konstruktioner. Projektet bidrar även till att avancerade laboratorieförsök (t.ex. triaxialförsök) konsolideras för rätt jordtryck vilket resulterar i representativa skjuvhållfasthetsvärden. Därmed undviks icke-konservativa, höga, värden för framförallt passiv skjuvhållfasthet. Projektet bidrar således till säkrare arbetsplatser då jordens skjuvhållfasthet kan uppskattas med tillförlitlig ingångsdata/empiri till laboratorieförsök. Summerat bidrar projektet till optimerade konstruktioner (materialmängder och säkerhetsnivåer) med bibehållen produktions- och livslängdskostnad.
Slutrapport
Kontakt
- Torbjörn Edstam Skanska Sverige AB torbjorn.edstam@skanska.se
- Johannes Tornborg NCC Sverige AB johannes.tornborg@ncc.se