Artikel En byggnads livscykel - beräkningsmetod

Publicerad

Gemensamma beräkningsanvisningar för byggbranschen underlättar jämförelser och bidrar till konkurrensneutralitet mellan aktörer. De ger förutsättningar för att kunna förhålla sig till mål och gränsvärden och främja klimatförbättrande åtgärder.
Ett hus med beräkning
Ett hus med beräkning

Senast år 2045 ska Sverige enligt det nationella klimatmålet inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären. För att nå detta mål måste alla sektorer bidra. Detta projekt har syftat till att ta fram gemensamma anvisningar för beräkning av byggnaders hela livscykel. Gemensamma beräkningsanvisningar för bygg- och fastighetsbranschen förväntas underlätta jämförelser mellan olika beräkningar och bidra till konkurrensneutralitet mellan aktörer. De är också en förutsättning för att kunna förhålla sig till mål och gränsvärden samt rikta klimatförbättrande åtgärder

De viktigaste slutsatserna från genomförandet av projektet och vid framtagande av beräkningsanvisningar kan sammanfattas med följande punkter:

• Användning av beräkning enligt framtagna beräkningsanvisningar som ensamt beslutsunderlag kan vara problematisk.

• Klimatförbättringsscenario baserat på beslutade åtgärder ska användas för delar av livscykeln, för att avspegla en mer realistisk minskad klimatpåverkan över tid.

• Ursprungsgarantier (gröna avtal) och liknande ska inte användas eftersom det inte speglar den faktiska påverkan från använd energi.

• Svensk elmix ska användas, nordisk elmix rekommenderas som tillägg.

• Lokala värden för fjärrvärme rekommenderas men svenskt medelvärde kan användas.

• EPD:er med marknadsbaserad energimix bör undvikas om möjligt.

• Egna scenarion och antaganden ska inte användas då de är svåra att verifiera och jämförbarhet mellan beräkningarna minskar.

• Nuvarande standard belyser inte potentiell nytta med flexibla och demonterbara byggnader, varför särskilda indikatorer för detta bör tas fram.

• Scenariobaserade data (modul A4 till D) från EPD:er för byggmaterial ska inte användas

I detta projekt har särskilt fokus lagts på framtagande av beräkningsanvisningar för användningsskedet och slutskedet av byggnaders livscykel. Detta beror på att beräkningsmetodik och anvisningar för byggskedet redan har utvecklats nationellt genom lagen om klimatdeklaration för byggnader, som trädde i kraft den 1 januari 2022. De framtagna beräkningsanvisningarna är avsedda att vara gemensamma, verktygsneutrala och förenkla beräkningen av klimatpåverkan från en byggnads hela livscykel. Målet är att de ska vara i linje med LCA-kraven för nya byggnader enligt EU:s taxonomi, EPBD och standarden för klimatberäkningar av byggnader, EN 15978.


Kontakt