Artikel Rationellt om tegelfasader och ny doktor!

Publicerad

Lärdomar för fastighetsägare, byggnadstekniska konsulter och byggentreprenörer till rationellt underbyggda beslut om omfogning. Resurserna ska gå till rätt underhållsåtgärder som ger verklig effekt.
Vackra tegelfasader behöver bra underhåll
Vackra tegelfasader behöver bra underhåll

Syftet med doktorandprojektet har varit att ta fram ett rationellt underlag för omfogning av tegelfasader; målsättningen att genom främst experimentella studier klarlägga beteendet hos vattenbesprutat tegelmurverk avseende vattenupptagning och vattenläckage. Följande viktiga slutsatser har projektet dragit:


- Måttligt eroderade murfogar (erosionsdjup mindre än 5 - 6 millimeter) medför varken förhöjd vattenupptagning eller förhöjt regngenomslag.
- Tegelmurverk har en betydande förmåga att buffra slagregn, vilket fördröjer regngenomslag.
- Omfogning fördröjer vattenupptagning och minskar regngenomslagets intensitet, speciellt i murverk med sprickor.
- Eftersom läckaget är störst vid stötfogar, bör omfogning av dessa göras särskilt noggrant.
- Förutsättningar för regngenomslag genom tegelskalmurar finns främst under det kalla halvåret, eftersom uttorkningen under den här perioden är långsam.
- I massiva tegelväggar förekommer normalt inte något regngenomslag

Mer om omfogning

Resultaten visar att eroderade fogar i sig inte medför någon risk för varken förhöjt vattenupptag eller risk för mer regngenomslag. En omsorgsfullt genomförd omfogning kan däremot ge en fräschare fasad. Omfogning fördröjer vattenupptag och minskar mängden slagregn som kan tränga igenom en tegelfasad. Den positiva effekten är extra tydlig när murverket innehåller sprickor – då kan regngenomslaget mer än halveras. Projektets resultat indikerar att omfogning ger störst nytta när det finns konstaterade problem med fuktiga ytterväggar.

När det handlar om fasader med kraftigt eroderade, vanprydande fogar, kan partiell omfogning av utsatta fasader övervägas. Det kan räcka att övriga fasader tvättas. I projektets experimentella del undersöktes vattenupptagning och vattenläckage i tegelmurverk utsatt för en regnliknande droppsvärm med reglerbar intensitet. Varje försök pågick i ett dygn, vilket gjorde att murverket blev vattenmättat. Responsen avseende vattenupptagning och vattenläckage studerades före och efter omfogning.

Studierna visar att stötfogar utgör den svagaste länken när det gäller slagregnsmotstånd. Slutsatserna från de experimentella studierna användes för att simulera effekterna av omfogning på fukt- och värmeförhållanden i ytterväggar med yttre fasadskikt av tegel. Omfogning kan bidra till att minska risken för fuktrelaterade problem i bakmuren. De positiva effekterna är tydligast för fasader utsatta för stora mängder slagregn.

Lärdomarna kan användas av fastighetsägare, byggnadstekniska konsulter och byggentreprenörer till att fatta rationellt underbyggda beslut om omfogning. Det kan bidra till att resurser och pengar används till underhållsåtgärder som ger verklig effekt.


Kontakt